Vukovar za pamćenje

U završnom dijelu samoborskog programa sjećanja na Vukovar, mladi župe Svete Anastazije u Samoboru, u suradnji s Udrugom branitelja 151. samoborske brigade, ponovno su se u nedjelju, 20. studenog, iskazali dostojanstvenom svečanom akademijom posvećenom svim hrvatskim braniteljima Vukovara i naše domovine. U crkvu su nakon svete mise unijeli 16 velikih svijeća na kojima su bila ispisana slova ZAPAMTITE VUKOVAR, koje su nakon programa prenijeli u Park domovinske zahvalnosti gdje su i brojnim drugim manjim lampašima ispisali istu poruku.

6-1000-x-750

9-1000-x-750

11-1000-x-750

Bogoslužje je sa samoborskim svećenicima predvodio nekadašnji đakon samoborske župe, a sada kapelan u Vukovini, velečasni Marko Čolak, koji je ove godine bio u Vukovaru, pa je u svojoj propovijedi, uz ostalo rekao: “Pad grada Vukovara nije porazna slika, već upravo suprotno. Naši vojnici, ogoljeni, bez pravog naoružanja, bez ičije potpore i pomoći, poput Krista ne bore se za sebe već za svoju domovinu, svoj grad, herojski kraljevski grad Vukovar. Ovih dana puno se priča o Vukovaru, o stradavanjima i kako je sve to bilo. Nemojte mi zamjeriti, ali meni je žalosno što Vukovar živi samo jedan dan u godini i tada ga se svi sjećamo i trebamo se sjećati i ne smijemo šutjeti strašnim događajima koji su se dogodili. Ljetos sam bio nekoliko danas u Vukovaru i razgovarao sam malo s tim ljudima. Uz radost u njihovim očima i toplo gostoprimstvo, nažalost, za njih rat još uvijek traje. Danas možda ne pucaju puške, ali puca nezaposlesnost i nikakva presprektiva grada.”

13-1000-x-750

15-1000-x-750

17-1000-x-750

U glazbeno-govornom i molitvenom programu svečane akademije za Vukovar svi njezini sudionici su poručili kako se ta žrtva grada heroja ne smije zaboraviti te da neće biti dovoljno da vukovarsku istinu prenose samo kameni spomenici već i živi ljudi, s generacije na generaciju. Prenesene su i riječi pokojnog kardinala Franje Kuharića izrečene 1991. godine u Mariji Bistrici o tome kako se boriti i izboriti vlastitu slobodu. Tada je kardinal Kuharić, uz ostalo, rekao da je obzorje naše domovine zamračeno nasiljem i mržnjom, da su neka hrvatska svetišta prazna i pusta i da u njima nitko zbog ratnih zbivanja ne moli jer su otamo svi protjerani te pozvao na molitvu za mir u srcu svakog čovjeka, prijatelja, a još više i neprijatelja, za mir srca ispunjenih ljubavlju, praštanjem i pomirenjem.

14-1000-x-750

3-1000-x-750

U tom ozračju održana je i ova svečana akademija kojoj su nazočili mnogi, među kojima i gradski predstavnici i heroj vukovarskih ratišta, pukovnik Nikica Burić.

18-1000-x-750

Program u župi Svete Anastazije osmislili su pod vodstvom kapelana Josipa Čuliga, Iva Bedeničić, Jelena Potisk, Luka Šarić i Dragica Sertić, a uz njih izveli i Tanja Felja, Mia Franceković, Leopold Jurčević, Monika Šarić, Damjan Korak, Barbara Dodić, Marijan Telišman i Rudolf Jedvaj.

2-1000-x-750

26-1000-x-750

Odgovori