Proslava svete Barbare u Rudama


U četvrtak , 1. prosinca započinje trodnevnica ususret svetoj Barbari  koja se svetkuje 4. prosinca, pa će tako u Rudama  u 16 sati i 30 minuta Marijina Legija iz župe Rude predvoditi klanjanje, a u 17 sati svetu misu  služit će vlč. Branimir Budinski, župnik župe Krist Kralja u Domaslovcu. Nakon euharistije slijedi i kolaudacija obnovljenih orgulja, predgovor o orguljama maestra dr. vlč. Mihe Demovića te preuzimanje orgulja magistra muzike Kristijana Palčeca.

U petak, 2. prosinca  od 16.30 molitva je krunice, u 17 sati sveta misa koju predvodi izbornik nogometne reprezentacije svećenika, preč. Krešimir Žinić, a od 18.30 nogometno nadmetanje ekipa Grada Samobora i reprezentacije svećenika u Sportskoj dvorani Rude.

U subotu, 3. prosinca nastavlja se molitva krunice od 17 sati i 30 minuta, sveta misa služi se u 18 sati uz vodstvo župnika u Gradišću u Austriji, vlč. Josipa Banfića, a potom slijedi nastup zborova mladih iz župa Lug, Domaslovec i Rude.

Na blagdan svete Barbare, u nedjelju, 4. prosinca,  bit će zornica u 6 sati, a od 10.30 kreće procesija od Župnog dvora do crkve svete Barbare te u 11 sati središnje misno slavlje koje predvodi preč. Josip Kuhtić, rektor Zagrebačke katedrale. Svetu misu u 16 sati predvoditi će student crkvene povijesti u Beču, vlč. Branko Fresl. Nakon mise krenut će nova procesija do rudnika svete Barbare, a ispred rudnika odigrat će se njemački plesovi, rudarski plesovi i pjesma Kalabucija u izvedbi KUD Oštrc. Obred primanja mladih rudara u rudarski stalež prikazat će članovi udruge Sretno s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba.  U programu još sudjeluju Kuburaška udruga Gromovnik iz Bestovja i Samoborska narodna garda.

Rudnik će u nedjelju, 4. prosinca između 10 i 20 sati biti otvoren za posjet i razgledavanje po popularnoj cijeni od samo 15 kuna.

Odgovori