Blagoslovljena nova oltarna slika u otočkoj kapeli

Samoborskom Otoku jučer je vanjskom proslavom obilježen blagdan Svetog Nikole i 20 godina od izgradnje kapele posvećene njemu u čast.

Na sam blagdan Sv. Nikole u utorak 6. prosinca svetu misu predvodio je župni vikar Josip Čulig. U petak 9. prosinca u večernjim satima u kapeli je održana duhovna obnova za obitelji koji su vodili Zrinka Šarić, kao hagioterapeutkinja i suradnica prof. Tomislava Ivančića te supružnici Božidar i Marija Matijaščić, roditelji šestero djece.

Gđa. Šarić je prisutnima posvijestila njihovu vrijednost i značaj u njihovim obiteljima i mjestu u kojem žive, jer ih je Bog pozvao da budu evangelizatori tamo gdje jesu. Napomenula je da svojim ukućanima ponajprije životom, a ne samo izvanjskom pobožnošću posvjedoče svoju vjeru, da budu pristupačni ljudi koji će bližnjima donijeti Krista. Potaknula je okupljene da njihova molitva bude izričaj jednostavnosti srca, da se usude s Bogom razgovarati kao s čovjekom, jer je u Kristu on to i postao. Bog je onaj koji nas sluša, koji je naš bližnji u svakom trenutku našega života, pa i onda kada izgleda da smo sami na svijetu. Posvijestila je prisutnima kako je potrebno otvoriti se djelovanju Duha Svetoga koji svojim darovima pomaže da se uspije ostvariti autentičan život vjere.

Supružnici Matijašćić iznijeli su svjedočanstvo življenja vjere u obitelji. Između ostalog, rekli su kako nije uvijek lako držati malu djecu pod kontrolom za vrijeme mise, ali da treba sve učiniti kako bi djeca osjećala da se u crkvi događa nešto posebno i izvanredno te životom svjedočiti pred djecom kako je vjera nešto važno u životu roditelja. Istaknuli su kako je obiteljski život ispunjen i određenim križevima, ali da oni nisu teret već put koji vodi u nebo. Važno je staviti svoje pouzdanje u Boga koji sve okreće na dobro.

Tijekom središnje svečane euharistije samoborski župnik i dekan Davor Štuljan blagoslovio je novu oltarnu sliku svetog Nikole, rad profesora Marijana Jakubina. U propovijedi je podsjetio kako je kapelica građena u vrijeme Domovinskoga rata, kako su je mještani, među kojima neki više nisu s nama, gradili s poletom i zanosom, pa i ova slika – rekao je – treba biti novi znak zajedništva i hvala što smo kroz protekla dva desetljeća sačuvali vjeru u Boga.

Na kraju svete mise vjernicima se obratio autor slike Marijan Jakubin protumačivši svoj rad – svetog Nikolu među današnjom djecom, iz kojeg zrači svjetlost koja djecu daruje i obasjava, objasnivši da je svaka njegova slika materijalizirani Duh Božji kojeg osjeća u sebi i prenosi ga na platno.

Nakon zavšetka mise najmlađe je iznenadio dolazak Svetog Nikole, koji ih je darivao slatkišima.

Lovorka Grbac

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *