Druga Sinoda za hod u novosti života

Svečanim euharistijskim slavljem u Zagrebačkoj katedrali 8. prosinca ove, 2016. godine, na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije, otvoreno je zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Tom je prigodom kardinal Josip Bozanić u svojoj propovijedi istaknuo kako Bog uvijek traži čovjeka. Nakon prvog grijeha, Bog Adama pita: “Gdje si?” Ali i sve nas danas pita: Čovječe, gdje si? Kršćani, gdje ste? Ne čini li nam se toliko puta da nas je puno, a onda kada nas treba, nismo na svome mjestu!

Za bolje razumijevanje ovdje kratko donosimo objašnjenje događaja Sinode: Biskupijska sinoda je “skupština izabranih svećenika i drugih vjernika partikularne Crkve koji pomažu dijecezanskom biskupu na dobrobit sve biskupijske zajednice” (Zakonik kanonskog prava, kan. 460). Članovi (koji su izabrani u zajednicama, pozvani članovi ili članovi po pravu) na sinodskim zasjedanjima imaju pravo i obavezu aktivno sudjelovati u raspravama, no, jedini zakonodavac na sinodi je dijecezanski biskup, dok članovi sinode imaju savjetodavni glas (usp. Zakonik kanonskog prava, kan. 465-466).

Iz Samoborsko-okićkog dekanata na zasjedanjima Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije nazočno je sedam članova: preč. Davor Štuljan (dekan), vlč. Mladen Sinković (predstavnik svećenika našeg dekanata u Prezbiterskom vijeću), izv. prof. dr. sc. Ružica Razum (pozvani član), g. Radovan Librić (pozvani član), prof. dr. sc. Gordan Črpić (nastavnik Hrvatskoga katoličkog sveučilišta), g. Lovro Mihelić (izabrani predstavnik mladih Turopoljskog arhiđakonata) te gđa Nikolina Bizečki (izabrana predstavnica vjernika laika Samoborsko-okićkog dekanata).

Na prvom zasjedanju, koje je održano 9. i 10. prosinca 2016. godine u velikoj dvorani Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, predano je i izrečeno čak 100 tzv. intervenata, tj. reakcija i razmišljanja članova Sinode na temu tog prvog zasjedanja, a još ih je otprilike 40 ostalo neizrečeno, ali predano u pisanom obliku. Tema je bila: Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije, a raspravljalo se o navještaju Božje riječi, evangelizaciji, župnoj katehezi i vjeronauku u školi, te življenju Radosne vijesti i Objave. Bila su to dva vrlo plodonosna dana, ispunjena zdravom samokritikom, dobrim naglascima i razmjenom mišljenja između biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i laika.

Veseli nas, stoga, veliki događaj koji je otpočeo u našoj Nadbiskupiji. Želimo ““skupiti glave“ i međusobno se obogatiti iskustvom, idejama i poticajima za pastoralni i duhovni procvat naše Nadbiskupije. Neka u vašim molitvama, dragi čitatelji, budu svi članovi Sinode, svaka tema i rasprava – da Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije donese novu radost i živost u naše zajednice. Neka geslo Druge sinode zaživi u cijeloj Nadbiskupiji: Hodimo u novosti života!

Nikolina Bizečki

Odgovori