Euharistija u čast svetice mučenice

Samoborska Župa svete Anastazije, jedna od najstarijih župa Zagrebačke nadbiskupije, jučer je proslavila blagdan svoje zaštitnice svete Anastazije.

Središnju koncelebriranu euharistiju predslavio je župnik župe Svete Male Terezije u zagrebačkom Trnju, nekadašnji samoborski kapelan, Mario Pavić uz samoborskog župnika i dekana Davora Štuljana i druge svećenike samoborskog kraja. Velečasni Pavić je propovijedajući pozvao vjernike da preispitaju svoju vjeru, koja je često podložna raznim utjecajima sa strane, podsjetivši ih da su se i na ovom slavlju okupili u znak zahvalnosti Bogu i našim svecima zaštitnicima poput svete Anastazije iz čijeg života možemo raspoznati kako se svjedoči vjera i u čemu je njezina dubina. -Često – rekao je Mario Pavić – svoju vjeru živimo na neki folklorni način – pri čemu nam je materijalno primarno. Ono nije – istaknuo je propovjednik – zanemarivo, ali isto tako nije zanemariva ni činjenica da vjera traži ljudsko predanje Božjoj ljubavi.

Župni blagdan svete Anastazije Mario Pavić je povezao i s obljetnicom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske. Ne želim govoriti politički – napomenuo je – te rekao da su u Domovinskom ratu pobijedili srce, želja i krunica, a i danas nam je – zaključio je – potrebna molitva za trajni mir među narodima, a nama u Hrvatskoj i kao putokaz kako dalje graditi svoju domovinu.

Ovoj euharistiji nazočili su i predstavnici Grada Samobora, samoborskih bratovština i drugih vjerskih zajednica, pjevao je veliki župni zbor, a zahvale svima na sudjelovanju u misnom slavlju uputio je župnik Davor Štuljan.

Odgovori