Glazbeni put do neba

Naša udruga U Duhu s Kristom po peti je put 2. listopada 2016. napunila Sportsku dvoranu Samobor na još jednom godišnjem koncertu imena Neka se čuje do neba glas. Odličnu uvertiru u nastup najviše iščekivanog gosta večeri Marka Perkovića Thompsona, uz ovacije publike, napravili su dječji zborovi Stepinčevi mališani iz Rakitja i Samoborski krijes, grupa RiM, fra Miroslav Petrac, Ana Barun, Ivan Sečen i Bernarda Bruno, a Thomson se na kraju programa predstavio u malo drugačijem svjetlu od očekivanog, u laganijem ritmu dviju svojih najuspješnijih duhovnih pjesama, “Put u raj” i “Neću izdat ja”.

Pun pogodak bili su i svi drugi ovogodišnji izvođači, najprije dječica iz raspjevanih zborova koje je nakon solo nastupa, sjedinila zajednička pjesma “Daj nam svima Duha svog”. Zagrebačka grupa RiM, koju čine dvije sestre, Ružica i Maja, njihov tata Slavko Nedić i Marijo Bilić, i čiji zvuk naginje rocku, po drugi put je bila gost ovog koncerta i pjevajući Kristu poručila “Vida en ti”, odnosno “Život moj si ti” i “Srce predajem ti”. Kao i prijašnjih godina, samoborska udruga U Duhu S Kristom pozvala je na koncert i jednog duhovnjaka, tj. svećenika. Ovaj put je to bio fra Miroslav Petrac iz franjevačkog samostana na Kaptolu, koji je pjevao o “Glasniku Velikoga Kralja” te o “Milosrđu mom”.

U drugom dijelu koncerta dominirala su najprije dva ženska vokala, sjajne Ane Barun, sestre mnogobrojne braće Barun iz Rakitja, s kojima Ana čini i mješovitu žensku klapu. S “You Raise Me Up” digla je publiku na noge, a s “Dubinama” ih vratila u promišljanje o ljubavi prema Bogu. Ana je s Lobelom Barunom na sceni bila gotovo od početka do kraja jer im je bila dodijeljena i uloga pratećih vokala, a njezin je glas posebno do izražaja došao u Thompsonovim izvedbama, kada se odlično stopio s jednoglasjem iz publike.

Zatim je došlo do promjene glazbenog izričaja čemu se uz iskusnog domaslovečkog pjevača Ivana Sečena i njegov topao glas, poznat po izvedbi popularnih zabavnih melodija, namah prilagodila i raspjevala publika. Bilo je kao da je na sceni sam Ivica Pepelko jer su Sečenov odabir bile “Fala ti Bože za ovaj dan” i “Ima jedna duga cesta”.

Bernarda Bruno, Švicarka samoborskih korijena, s već stečenom europskom reputacijom, bila je za mnoge preugodno iznenađenje. Ova slabovidna i krhka djevojka s ogromnom je vokalnom snagom otpjevala “Amazing Grace” i pjesmu “Mesija”, odnosno “On dolazi” te većinu ostavila bez daha.

Izlazak Marka Perkovića Thompsona na pozornicu podigao je temperaturu u gledalištu, a Marko je profesionalno, zahvalivši organizatoru na pozivu i čestitavši mu na dosadašnjem radu u popularizaciji duhovne pjesme, uz već spomenute duhovne, zajedno sa svima okupljenima, koncert zaključio s domoljubnom porukom “Lijepa li si”.

Tom slavlju pridonijeli su i glazbenici. Sve izvođače pratio je duhovni band iz Samoborskog dekanata, ove godine u kombinaciji s kvartetom tambura i solo violinama.

Voditelji koncerta bili su Drago Celizić i naša predsjednica Silvija Blažević, koja je istaknula da su sve ove pjesme jednako vrijedne kao i one koje, primjerice, pjevaju Gibonni ili Toni Cetinski, samo što u njima nije riječ o ljubavi prema ženi, već prema Bogu.

Kao i proteklih godina, koncert je bio humanitarnog karaktera, pa smo, nakon podmirenja troškova, donirli dio prihoda od prodanih ulaznica u iznosu od 5 tisuća kuna jednoj obitelji iz Samobora. U protekle 4 godine pomogli smo 6 obitelji s ukupno 25 tisuća kuna.

Galerija fotografija sa koncerta

Odgovori