Naš Marijin hod u Samoboru

U nedjelju, 7. svibnja 2023. u Samoborsko-okićkom dekanatu održan je prvi Marijin hod u organizaciji naše udruge U Duhu S Kristom. Hodočasnici su  se okupili u Kladju, kod kapelice blaženog Alojzija Stepinca, kojemu je na taj dan bila 125. godišnjica rođenja. Tamo je vlč. Josip Čulig, župnik Župe svetog Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog blagoslovio kip Bezgrešne Gospe i sve hodočasnike te zajedno s njima krenuo na ovaj hod dug osam kilometara.

 

Zaustavljalo se s molitvama i razmatranjima kod križeva i pilova te nastavljalo najprije do samoborskog franjevačkog samostana i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo gdje je sve hodočasnike dočekao gvardijan, fra Željko Janjić koji je, nakon molitve, ponudio okrjepu svima pristiglima. Nastavilo se samoborske Župne crkve svete Anastazije mučenice i tamošnjeg Gospinog kipa, pa do špilje Gospe Lurdske na šetnici za Vugrinščak te do kapelice svete Helene u istoimenoj samoborskoj gradskoj četvrti gdje je, pak, hodočasnike dočekala Bratovština svete Helene s novom okrjepom. Još jedno zaustavljanje bilo je kod obitelji Otmačić u Lugu i njihovog kućnog oltara.

 

Tijekom hoda, koji je spojio dvije župe, samoborsku i lušku, molila se krunica, čitala razmatranja, pjevale se pjesme, ispovijedalo se, a po dvoje „težaka“ nosilo je kip Nebeske Majke.

 

Posljednja postaja bila je Župna crkva svetog Ivana Krstitelja u Lugu gdje je dekan i župnik samoborski, preč. Ivica Cik, u suslavlju s domaćim župnikom, predvodio svetu misu zahvale za ovaj Marijanski hod. U svojoj homiliji predslavitelj je naglasio kako je važno imati mir i što nam mir donosi odnosno predstavlja.  „Koliko možemo biti zavedeni nečijim mirom vidio iz slučajeva u kojima su ljudi koje su svi poznavali kao iznimno mirne ljude počinili strašna zla, drugima ili sebi. I svi se čudimo. Čudimo se jer nismo mogli osjetiti da ispod te mirne površine vrije vulkan nemira. Često se iza nečijeg neustrašivog ponašanja, što se očituje u nasilničkom izgledu, mahnitoj vožnji i izlaganju pogibeljnim zgodama, krije plaha i plašljiva osoba. S druge strane susrest ćete ljude koji slobodno govore o svojim strahovima, nemirima, tjeskobama, koji znaju biti eksplozivni, svadljivi, ali u kriznim trenucima reagiraju posve trijezno, smireno i umirujuće“, rekao je propovjednik, dodavši da Isus govori o miru koji je oslonjen na povjerenje u Boga i vjeru u Njega.

 

„Pokušajmo iz današnjeg evanđelja čuti Isusove riječi: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim i veća od njih će činiti“, završio je propovijed preč. Ivica Cik.

 

Naša Udruga je kip Gospe ostavila Župi svetog Ivana Krstitelja do sljedeće godine, gdje će kip Bezgrešne čekati svoj novi put po nekoj novoj trasi. (Silvija Blažević)