Zaogrni plašt svetog Martina

Pod geslom “Zaogrni plašt svetog Martina”, u organizaciji  naše udruge, u župi svetog Martina biskupa u Svetom Martinu pod Okićem, koja je bila domaćin i suorganizator, održan je u subotu, 14. listopada, treći po redu duhovno-rekreativni susret – Oratorij djece i mladih samoborskih župa. Sudjelovalo je 60-ak mališana u dobi od 4 godine, pa do 16 godina starosti uz 10-ak voditelja – animatora.

Susret je započeo misom u župnoj crkvi, koju je uz svećenike Ivicu Cika, Josipa Čuliga i Željka Janjića, predvodio domaći župnik Siniša Hegedušić. On je u propovijedi upoznao djecu s milosrdnim darivanjem, ali i životom u cjelini ovog sveca. Uz to je blagoslovio plašt koji je za ovu prigodu sašila Silvija Turk i kojim je bio zaogrnut kip sveca. Misu su pjesmom animirali župni dječji zborovi iz Svetog Martina pod Okićem i Samobora.

Prije bogoslužja sve je uime organizatora pozdravila i na odazivu zahvalila naša predsjednica Silvija Blažević.

Na kraju je svako dijete primilo blagoslov svećenika, uslijedila je potom procesija oko oltara i kipa svetog Martina, a njegov plašt je u procesiji, nošen rukama djevojčica, krenuo put školskog igrališta sudomaćina susreta, Osnovne škole Mihaela Šiloboda. Tamo su se, ispred škole, održavale radionice izrade kaleža, uz priču o njegovoj važnosti u euharistiji, crtale su se priče o svetom Martinu za kamišibaj te ocrtavao plašt.

Na igralištu se igrao nogomet, graničar i skakalo u vrećama, a za plesne radionice pobrinuo se animator Gabrijel Kobeščak.

Pred kraj susreta do škole su stigli vatrogasci DVD-a Galgovo, koji su djeci pokazali vatrogasne vježbe u kojima su se i sami mogli okušati.

Na kraju Oratorija, velečasni Siniša Hegedušić izrekao je svima zahvalu i podijelio završni blagoslov te od djece za uspomenu primio dar, ocrtani plašt.

Mi smo se kao organizator pobrinuli da djeca tijekom dana imaju dovoljno hrane i pića za ovo druženje i zajedništvo. Pokrovitelj Oratorija bio je Grad Samobor.